Har du planer på att spackla något i ditt hem? Kanske är du ute efter att tapetsera eller måla om och därför vill spackla för att få en finare yta att sätta de nya tapeterna på.
Att spackla behöver inte vara speciellt svårt. Det handlar som sagt om att ha rätt verktyg och en bra spackelmassa. Sen är det givetvis en hel del teknik i att spackla. Men det är något som är svårt att läsa sig till utan det får man ofta lära sig medan man håller på.
Bredspackla vägg
Hur bär man sig då åt när man exempelvis ska bredspackla en vägg? Ofta vill man ju spackla i gamla sprickor och skarvar som är där på väggen sen innan. Därför ska man försöka utföra arbetet i tre steg för att få ett fullgott resultat.
För bör man spackla i alla sprickor. Detta är alltså en typ av ifyllnad där man enklast använder en lite smalare spackelspade. Här är det viktigt att man sedan låter spacklet torka innan man ger sig på nästa steg. Läs på burken hur lång tid man rekommenderas att vänta innan man fortsätter arbeta. Detta kan skilja sig från massa till massa.
När du fyllt i sprickor brukar många påspackla för att få en jämn och fin yta. Detta gör man enklast med en liten bredare spackelspade.
Det sista momentet som många brukar göra är att man bredspacklar. Detta blir framförallt aktuellt om man behövt punktspackla exempelvis om man fyllt i sprickor eller så. Är ytan fin och slät överlag så räcker det kanske med att man slipar ner spacklingen man gjort med lite sandpapper. Men är man extra noga så kan man alltså lägga på ett eller ett par lager med spackel för att släta ut hela ytan.
Kom ihåg att ju noggrannare du är med förarbetet innan du exempelvis ska måla eller tapetsera, desto enklare blir det att sedan göra det arbetet. Så du kan spara dig själv mycket tid och pengar genom att göra ett bra förarbete.